De grootste drie zzp-belangenclubs riepen gisteren gezamenlijke een volgend kabinet op de ‘vastgeroeste’ arbeidsmarkt te moderniseren, desnoods zonder steun van de traditionele sociale partners. Met name het ontslagrecht is dusdanig rigide dat zelfs de zeer succesvolle zzp’ers ervoor passen om door te groeien naar een rol als werkgever, aldus voorzitter Maarten Post van Stichting ZZP Nederland.
Ook de plicht zieke werknemers twee jaar loon door te betalen weegt te zwaar voor kleine ondernemingen, stelt hij. Samen met Platform Zelfstandige Ondernemers en Zelfstandigen Bouw roept hij op tot een nieuw sociaal akkoord dat ondernemers stimuleert meer werkgelegenheid te creëren.
De zzp-lobbyclubs hekelen daarbij de rol van de vakbonden: zij zouden hun verantwoordelijkheid niet durven nemen en pogingen tot hervorming alleen maar proberen te frustreren. Binnen de muren van de Sociaal-Economische Raad (SER) praten de sociale partners al jaren over grote arbeidsmarktthema’s, maar werkgevers en werknemers blijven verdeeld, ook onderling. Over de belangrijke onderwerpen verschenen geen adviezen.
Post zegt dat hij vooral ‘baalt van de arrogante, maar ook angstige houding van vakbonden’. ‘Zij houden tot nu toe iedere uiting van de SER tegen, terwijl de formatie daar blijkbaar op wacht. Als ze geen sociaal akkoord durven sluiten, laten ze dat dan openlijk zeggen. Wij varen onze eigen koers en roepen andere organisaties op draagvlak te creëren voor een moderne arbeidsmarkt.’ De zzp-organisaties kijken onder meer hoopvol naar ondernemersbolwerk ONL, dat onlangs eigen plannen ontvouwde voor hervormingen.
Het FD meldde in mei al dat een nieuw polderakkoord rond enkele grote arbeidsmarktproblemen verder weg is dan ooit doordat de traditionele kampen van werkgevers en werknemers niet in staat zijn het eens te worden over het omstreden ontslagrecht. MKB-Nederland heeft meerdere malen geëist dat het arbeidsrecht onmiddellijk op de schop gaat omdat te moeilijk zou zijn om van vaste werknemers af te komen, maar de grootste vakbond FNV weigert iedere aanpassing.