De Tweede Kamer heeft op 10 september een motie aangenomen van D66 en VVD waarin aandacht gevraagd wordt voor interim opdrachten die langer dan een jaar kunnen duren. De RIM steunde de motie en is dan ook blij dat hij is aangenomen.
Het kabinet wil de Wet DBA vervangen. Onderdeel van die nieuwe plannen is dat bij opdrachten met een tarief van boven de € 75,- per uur een zelfstandigenverklaring aangevraagd kan worden. Die geeft dan de zekerheid dat er geen arbeidsrelatie is. De duur van zo’n verklaring is echter beperkt tot 1 jaar en kan niet verlengd worden. Dat baart de RIM al langer zorgen.
De nu aangenomen motie roept het kabinet op om ‘in de uitwerking van de zzp-plannen te borgen dat bij een hoog tarief in combinatie met een duur van langer dan een jaar, de zekerheid voor en het ontzorgen van de zelfstandige voorop blijven staan.
“We begrijpen dat minister Koolmees er waarde aan hecht om voor generieke gevallen een termijn van 1 jaar in te stellen. Uit de praktijk blijkt echter dat met name bij interim-managers en zwaardere projectmanagers opdrachten vaak langer doorlopen, vanwege de complexiteit van die opdrachten. Denk hierbij aan grote reorganisaties, begeleiding fusies of infrastructurele projecten”, zo stelt Johannes Arets, bestuurslid van de RIM. Hij is dan ook tevreden dat de motie met ruime meerderheid is aangenomen.
Arets volgt namens het bestuur de nieuwe wetgeving rond interim-management: “Stopzetting van de opdracht door een overschrijding van een termijn van 12 maanden kan voor de betrokken organisaties grote continuïteitsproblemen opleveren. Dat kan niet de bedoeling zijn. Het lijkt ons van groot belang dat binnen de nieuwe regelgeving ruimte is voor uitzonderingen”, aldus Arets. Met de motie vraagt het kabinet nu die ruimte te creëren. “Veel grote veranderprojecten zijn afhankelijk van de beschikbaarheid van dit type zelfstandige professionals. Het gaat daarbij ook over een zeer kleine groep ten opzichte van het totaal aantal zzp’ers. Experts die zelf hebben gekozen voor dit vak en waarbij ook geen twijfel bestaat dat ze zelfstandig ondernemer zijn. De zorgen over een groeiend aantal kwetsbare zzp’ers speelt ook in het geheel niet voor deze groep. We hebben politieke partijen daar onlangs nog op gewezen.”
Later deze herfst zal het Kabinet met haar uitgewerkte plannen komen. De RIM zal de ontwikkelingen nadrukkelijk volgen. Ook omdat het nog niet duidelijk is hoe het Kabinet deze motie gaan uitvoeren.