Er komt geen mogelijkheid voor opdrachtgevers en interim-managers om gezamenlijk een zelfstandigenverklaring op te stellen. Een wet die dat mogelijk zou moeten maken wordt niet ingediend door Minister Koolmees, zo heeft hij de Tweede Kamer laten weten.
De zelfstandigenverklaring was een onderdeel van de vervanging van de Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie). Voor opdrachten met een uurtarief van boven de € 75 per uur gaf de verklaring opdrachtgevers een zekerheid vooraf dat een opdracht ook daadwerkelijk door een zelfstandige kan worden uitgevoerd.
Het kabinet heeft nu aangeven dat er doorgewerkt kan worden met de modelovereenkomsten, zoals de RIM modelovereenkomst voor interim-management. Deze is goedgekeurd door de Belastingdienst.
Daarnaast wil het kabinet een webmodule ontwikkelen, waarmee een opdrachtgever via een serie vragen duidelijkheid kan krijgen of voor een opdrachten een zelfstandige ingehuurd kan worden. Er wordt in het najaar gestart met een pilot.
“Als RIM zijn we ‘voorzichtig positief’ over de aankondigingen van het kabinet. De modelovereenkomst blijkt te werken en geeft de mogelijkheid om onze dienstverlening op een kwalitatieve manier in te vullen”, zegt Geert Jan Poorthuis, voorzitter van de werkgroep Governance van de RIM. “Met de wet zelfstandigenverklaring konden wij niet uit de voeten vanwege de beperking van één jaar. We zien dat dit in de webmodule veel genuanceerder is uitgewerkt. Dat past ook bij de aard van onze opdrachten.”