23-12-2024

Handhaving Wet DBA per 1 januari 2025: wat houdt de ‘zachte landing’ in?

Vanaf het nieuwe jaar vervalt het handhavingsmoratorium Wet DBA. Dat betekent dat de Belastingdienst de handhaving weer in volle omvang oppakt om schijnzelfstandigheid tegen te gaan. Wel is volgens staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen sprake van een ‘’zachte landing’’. Dit blijkt ook uit het recent gepubliceerde ‘Handhavingsplan Arbeidsrelaties’ van de Belastingdienst.

Hoe ziet de handhaving er in het nieuwe jaar uit?

Allereerst zal de Belastingdienst pas vanaf 1 januari controleren of bij opdrachtgevers sprake is van schijnzelfstandigheid. Eventuele naheffingen volgen alleen over de periode vanaf 1 januari 2025. De Belastingdienst richt de blik met dit zogeheten ‘ingroeimodel’ dus vooral op de toekomst. Coulance bestaat er ook wat betreft de mogelijkheid tot boetes: in 2025 worden vooralsnog geen boetes opgelegd.

In de praktijk zal de Belastingdienst eerst een bedrijfsbezoek afleggen en het gesprek aangaan met de opdrachtgever over de inhuur van zelfstandigen. Eventueel volgt een waarschuwing waarbij de opdrachtgever de mogelijkheid krijgt de bedrijfsvoering te verbeteren. De Belastingdienst heeft ook de keuze om een boekenonderzoek te starten. Dit zal met name gebeuren als de Belastingdienst inschat dat de opdrachtgever blijft werken met schijnzelfstandigen. Als bij dat onderzoek blijkt dat fiscale regels niet worden nageleefd, kunnen naheffingen volgen.

Met deze zachte in plaats van harde hand, waaronder het eerst waarschuwen in plaats van meteen een boekenonderzoek doen, heeft de Belastingdienst volgens de staatssecretaris ‘’ruimte voor maatwerk en oog voor de menselijke maat.’’

Kortom: met deze wijze van handhaving geeft de Belastingdienst opdrachtgevers de kans om eerst orde op zaken te stellen, daar waar sprake is van schijnzelfstandigheid.

Modelovereenkomsten blijven geldig tot eind 2029

Daarbij komt dat het kabinet heeft besloten dat alle door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomsten geldig blijven tot eind 2029. In de brief van het kabinet staat nog eens bevestigd dat indien “in de praktijk wordt gewerkt zoals in de modelovereenkomst is opgenomen (…) de opdrachtgever erop (kan) vertrouwen dat hij geen loonheffingen verschuldigd is.”

Dat geldt dus ook voor de modelovereenkomst van de RIM.

Voorkomen beter dan genezen

RIM-bureaus hadden zich al voorbereid: met het RIM afwegingskader Wet DBA zorgen ze er voor dat iedere opdracht compliant is met de wet. De combinatie van het werken met dit afwegingsinstrument met een goedgekeurde modelovereenkomst geeft de nodige zekerheid voor het geval de Belastingdienst langs komt voor een bedrijfsbezoek.

Désirée Simons, voorzitter van de RIM: ‘’Die voorbereiding veraangenaamt niet alleen een eventueel gesprek met de Belastingdienst, maar zorgt vooral voor rust bij de opdrachtgevers. Voorkomen is immers beter dan genezen.’’