11-03-2021

De RIM zet in op verlenging en optimalisatie van de modelovereenkomst voor interim-management

Omdat  de vervanging van de Wet DBA uitblijft, werkt de RIM door met de bestaande modelovereenkomst interim-management. De huidige overeenkomst zal dit jaar worden verlengd en op punten aangepast.

De vervanging van de Wet DBA (deregulering beoordeling arbeidsrelatie) laat op zich wachten. De zelfstandigenverklaring was onderdeel van deze vervanging, maar de wet daartoe werd niet ingediend. Vervolgens startte begin dit jaar de beloofde pilot van de webmodule, maar deze versie blijkt nog niet geschikt voor de arbeidsrelatie met een ‘tussenkomst’ situatie van een bemiddelingsbureau. De webmodule is ook niet geschikt voor de situatie waarin een zelfstandige een BV heeft, wat bij professionele interim-managers veel het geval is.

Minister Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft aangegeven dat er doorgewerkt kan worden met de modelovereenkomsten zolang de webmodule nog niet ingevoerd is. De RIM was een van de eersten die een modelovereenkomst voor interim-management invoerde. Deze is goedgekeurd door de Belastingdienst en verloopt in oktober 2021. Reden voor de RIM om tijdig voor te sorteren op verlenging. De modelovereenkomst van de RIM werkt goed en geeft zekerheid aan opdrachtgevers en interimmanagers.

Op dit moment voert de werkgroep Governance van de RIM een aantal aanpassingen door. Zoals wijzigingen in het non exclusiviteits- en relatiebeding, de opzegging van de overeenkomst en AVG-gerelateerde teksten. Verwacht wordt dat de aangepaste modelovereenkomst in mei 2021 voorgelegd kan worden aan de Belastingdienst, zodat tijdige verlenging gegarandeerd is. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.